Zus Van

contact monoloogzusvan@gmail.com

In de monoloog Zus van zien we een vrouw – alleen. In het tussenland waar leven niet meer leven is, maar dood ook niet echt dood. Het is Ismène. Zus van heldin Antigone. Zus van iemand die zich hoe dan ook uitsprak. Zus van twee broers die elkaar in hun zucht naar eer en macht vermoordden. Dochter van Oidipous, die koste wat kost de waarheid wilde kennen. Maar wie is zij? Wie is die vrouw, die in de mythologie zo vaag is gebleven? Wat doet ze daar? Ze wacht. Ze spreekt. Ze spreekt zich uit.

Lot van Lunteren (spel) studeerde in 2000 af aan de Amsterdamse Toneelschool. Na acht jaar bij het Noord Nederlands Toneel gespeeld te hebben is ze in talloze producties te zien geweest, van televisieseries als Bernhard Schavuit van Oranje of De Vastgoedfraude en vrije producties als Huisvrouwenmonologen en Haar naam was Sarah tot voorstellingen bij Toneelgroep Oostpool, Zuidelijk Toneel, Theatergroep Suburbia, Firma Mes en De Toneelmakerij. 

Martijn de Rijk (regie) studeerde in 2001 af aan de Toneelacademie Maastricht. Na zijn studie werkte hij als acteur bij verschillende Nederlandse toneelgezelschappen, waaronder het Noord Nederlands Toneel, Toneelgroep Amsterdam, Mighty Society en Laura van Dolron. In 2013 behaalde hij zijn master Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Sindsdien werkt hij als schrijver, theatermaker en docent op de snijvlakken tussen filosofie, theater en samenleving.

Lot Vekemans (tekst) is sinds 1995 actief als toneelschrijfster. Haar stukken zijn vaak intieme kamerspelen die op uiterst boeiende manier onderzoeken hoe wij in elkaar zitten en wat ons drijft. Met weinig woorden weet ze veel van onze vaardigheid tot zelfbedrog bloot te leggen en toch is er altijd compassie en empathie voor haar personages. Het werk van Lot Vekemans is in ruim dertig landen gespeeld en in meer dan twintig talen vertaald. Zus van kreeg in 2005 de van der Viesprijs.

Zus van is mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.