Theater of War

Beeld-aankondiging-1024x847Regie: Bryan Doerries
Rol: verschillende
Auteur: Sophocles
Producent: De Balie
Jaar: 2018

2500 jaar geleden vond in Athene de eerste uitvoering plaats van het toneelstuk Ajax, gespeeld door soldaten en met een publiek van soldaten. Het toneelstuk, waarin onderwerpen als verlies, woede, schaamte en dood aan bod komen, fungeerde destijds als een vorm van vertelkunst, collectieve traumaverwerking en rituele re-integratie in de samenleving. Het stuk hielp de soldaten en veteranen inzicht krijgen in de jarenlange oorlogssituatie waarin ze verkeerden. De Amerikaanse regisseur Bryan Doerries, oprichter van Theater of War, voert overal ter wereld lezingen van Sophocles’ Ajax en Philoctetes voor veteranen en burgers op, om zo de tijdloze en universele zichtbare en onzichtbare wonden die ontstaan door het dienen in de oorlog, te kenschetsen en het weerstandsvermogen van de familie, gemeenschap en troepen te cultiveren.

Op uitnodiging van De Balie is Bryan Doerries voor het eerst in Nederland om hier twee theatrale lezingen te regisseren. De Nederlandse acteurs, Jochum ten Haaf, Lot van Lunteren, Yorick Zwart en Khaldoun Alexander Elmecky dragen scènes uit de toneelstukken Ajax en Philoctetes voor.

Na de opvoering vindt er een gesprek plaats met veteranen, hun gezinsleden en het publiek over de stigma’s, psychische en fysieke problemen waar militairen en hun families mee kampen na hun terugkeer uit oorlogsgebieden. We gaan in gesprek met o.a. voormalig Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif, luitenant-kolonel Mostafa Hilali en veteraan Boudewijn Kok.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s